http://www.weblog.ro/usercontent/25/25376/clikooo.gif

luni, 3 decembrie 2007

Retele culinare de craciun - Cozonac de la bunica

Cozonac moldovenesc !!! Retele culinare de la bunica de craciun !!! retete de craciun

Cozonac moldovenesc

Ingrediente: Faina - 1 kilogram; 4 oua intregi; 4 galbenusuri; zahar- 200 grame; rom - 50 ml; lapte - 500 ml; unt - 100 grame; o lamiie;o portocala; vanilie; drojdie - 60 degrame; stafide - 100 grame; sare - 10 grame.

Pentru uns formele: unt 50 de grame; zahar - 50 de grame

Maiaua se prepara din jumatate de cantitate de lapte la care se adauga faina cit incorporeaza si drojdie, se amesteca bine si se presara cu faina. Se lasa sa creasca la un loc calduros. Laptele ramas, zaharul, ouale intregi, galbenusurile, coaja rasa de lamiie si de portocala, sarea si vanilia se amesteca bine intr-un vas si se incalzesc putin la foc. Dupa ce a crescut, maiaua se amesteca cu aceasta compozitie. Se incepe framintatul, adaugind faina, putin cite putin. Concomitent, se bat si cele 4 albusuri si se adauga la aluat. Pe toata perioada framintarii, aluatul se bate foarte bine pina ce face basicute. Cind se considera ca aluatul este destul de framintat, se adauga untul putin incalzit, framintind continuu, apoi se adauga stafidele. Aluatul se lasa sa creasca intr-un loc cald. Vasul se acopera cu un prosop cald. In timp ce aluatul creste, se ung formele (de obicei inalte) cu unt si se presara cu zaharul tos.

Dupa ce a crescut, aluatul se proportioneaza si, apoi se pune in forme in asa fel, incit sa nu depaseasca 1/2 din forma. Se lasa la crescut in forme: in incapere nu trebuie sa fie curenti reci, ci caldura constanta. Cind aluatul este crescut umplind trei sferturi din forma, cozonacii se ung cu ou si se presara cu zahar cubic sfarimat.

Formele se introduc in cuptor. Cuptorul trebuie sa aiba o temperatura potrivita (spre slab).

Niciun comentariu: